Alergia pokarmowa czy nietolerancja pokarmowa-jak je odróżnić?
Nietolerancja a alergia - znajdź różnice!
Często sformułowania te używane są wymiennie, co jak już wspomniano, jest nadużyciem. W obu przypadkach występują podobne przyczyny, a częściowo również i objawy, co może wprowadzić w błąd. Najistotniejsze jednak jest uważne przyjrzenie się występującym symptomom, bo to na tym obszarze najbardziej wyraźnie widać różnice. Zasadnicza dla tej wstępnej diagnozy jest reakcja organizmu. Jeśli jest ona natychmiastowa i tuż po spożyciu pojawiają się duszności, problemy z oddychaniem, wymioty, biegunka, to najprawdopodobniej masz do czynienia a alergią pokarmową. Przy wystąpieniu tego typu objawów, przydatne będzie posiadanie przy sobie chusteczek antyalergicznych, którymi będziesz mogła się posłużyć w przypadku pojawienia się odruchów wymiotnych. Rozpoznanie nietolerancji pokarmowej jest o niebo trudniejsze, symptomy mniej oczywiste i nie występują bezpośrednio po spożyciu jakiegoś składnika. Aby pomóc sobie w szybkim zdiagnozowaniu problemu, warto byś zrobiła test tolerancji pokarmowej. Przeprowadza się w tym zakresie testy skórne, krwi, kału. Ostateczna diagnoza pozwoli na sporządzenie odpowiedniej diety dla Ciebie.
Nietolerancja pokarmowa - konieczna dieta?
Definicja nietolerancji pokarmowej odnosi się do nieakceptowania przez organizm określonego rodzaju żywności lub pojedynczego składnika, który ta żywność zawiera. Prostym testem na tolerowanie konkretnego typu jedzenia jest spożycie go w normalnych ilościach i wystąpienie dolegliwości po konsumpcji. Jeśli owa nietolerancja występuje, na objawy nie trzeba będzie długo czekać. Najprostsze z nich do wskazania i rozpoznania bezpośredniego związku pomiędzy dolegliwością a spożyciem jakiegoś produktu to bóle brzucha, wzdęcia, mdłości. Nieco mnie oczywiste są symptomy, nie wykazujące na pierwszy rzut oka związku z nietolerancją. Jeśli jednak zauważyłaś powtarzające się i występujące w nasileniu objawy takie jak: infekcje, migreny, poczucie ciężkości, dolegliwości reumatyczne, a także zmiany skórne, swędzenie, wypryski, to nie powinno to umknąć Twojej uwadze. Warto w tym zakresie zasięgnąć porady lekarskiej. Jeśli Twoje przypuszczenia się potwierdzą, będziesz musiała z większą rozwagą robić zakupy spożywcze, uważnie przyglądać się etykietom i unikać niepożądanego składnika w pożywieniu. Nietolerancja pokarmowa u niemowląt często związana jest z przedwczesnym wprowadzaniem do diety zbyt różnorodnych składników.
Gdzie leżą przyczyny? Najczęściej występujące alergie pokarmowe!
Przyczyn występowania alergii może być wiele. Znajdą się tu zarówno te przekazywane dziedzicznie, jak i te nabyte na drodze wychowania. Bardzo częstą przyczyną jest zbyt restrykcyjne przestrzeganie higieny na wczesnym etapie życia dziecka. Nie ma ono wtedy szans na naturalną walkę organizmu z występującymi w otoczeniu bakteriami. Układ immunologiczny nie rozwija odporności. Innych przyczyn należy się doszukiwać w spożywaniu produktów naturalnie nie uprawnianych w Europie, co także może wpływać na odrzucanie ich przez konsumenta. Idąc dalej, nieobojętne będzie również jedzenie produktów bardzo przetworzonych, wskutek uprzemysłowienia produkcji oraz w nieco szerszej perspektywie zmaganie się z zanieczyszczonym środowiskiem. Spaliny czy dym papierosowy, na które jesteśmy narażeni w życiu codziennym mogą wpłynąć na nietolerowanie niektórych produktów mlecznych. Najczęściej występujące trudności w tym zakresie to nietolerancja jajek, mięsa, pszenicy, produktów mlecznych, glutenu, owoców morza, niektórych owoców egzotycznych, orzechów, migdałów. Warto przeprowadzić badania wskazujące, z czego jednoznacznie powinnaś zrezygnować, by uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości związanych z układem pokarmowym.