Jak wybrać dobrą karmę dla psa? Co należy wziąć pod uwagę?

2018-02-01
Dobra karma dla psa to taka, która ma odpowiednie składniki, tzn. zwiera przede wszystkim białko zwierzęce, bo psy to zwierzęta mięsożerne i potrzebują odpowiedniej dawki białka do optymalnego funkcjonowania.
Nie może zwierać szkodliwych składników takich jak koloranty, konserwanty, wzmacniacze smaku, substancje uzależniające itp. Czyli pierwszy klucz wyboru to: składniki mięsne, drugi klucz: bez szkodliwych elementów.  Kolejny krok w wyborze karmy to znalezienie takiej, która nie jest produkowana z odpadów, czyli powinna być produkowana ze składników takich, które mogą jeść ludzie.

Większość producentów unika jednak odpowiedzi na pytania, jak pozyskuje mięso do karmy, jednak można znaleźć na rynku karmy, których producenci informują, że wyprodukowano je ze składników dopuszczonych do sprzedaży dla ludzi. Nadal jednak 95% karm spotykanych w sprzedaży to karmy produkowane z odpadów. Podsumowując: najlepsze karmy to te, które zawierają białko zwierzęce, bez substancji szkodliwych, wyprodukowane z pełnowartościowych składników. W jaki sposób znaleźć taką karmę na rynku?

Odpowiedź jest prosta: jedyna metoda, to szukać takiej, która zawiera informację producenta mówiącą o takich cechach. W chwili obecnej na rynku nie funkcjonują certyfikaty, które dawałyby pewność, że karma ma wszystkie ww cechy bezpiecznej karmy dla psów. W praktyce najczęściej karmy dla zwierząt produkowane są przez zakłady wytwarzające produkty mięsne dla ludzi, a z tego co pozostaje produkuje się karmę dla zwierząt. Jak wspomniano wcześniej, są na rynku producenci,  którzy podają z dumą informację, że ich produkty nie są wytwarzane z odpadów. Stąd można wyciągnąć wniosek, że pozostałe nie są już tak bezpieczne. 

Dodatkowo wziąć trzeba pod uwagę, że nierzadko karma produkowana jest ze zwierząt nie z uboju, ale takich, które padły. Czyli  mamy następujące etapy selekcji składników: pełnowartościowe składniki ze zwierząt z uboju trafiają do produktów dla ludzi, odpady to najczęściej surowiec produkcji karmy dla zwierząt, trzeci stopień to surowiec ze zwierząt nie z uboju, ale takich, które padły. Badanie produktów na rynku nasuwa przypuszczenie, że najtańsze karmy pochodzą z tego ostatniego etapu selekcji surowców. Z drugiej strony jakość karmy, poza oceną źródła surowca zależy od tego, jakie są proporcje białka, tłuszczu i innych składników chemicznych i fizycznych. Pierwsza zasada to wybierajmy karmy z małą ilością składników. Najlepiej jeżeli białko i tłuszcz pochodzą z takiego samego źródła. Składniki powinny być precyzyjnie określone, np. jeżeli opis karmy zawiera informację o białku zwierzęcym, ważne, żeby było podane z jakiego zwierzęcia pochodzi białko, tak samo jeśli chodzi o tłuszcze.

Czyli dobra karma to taka, gdzie producent jednoznacznie podaje, że np. białko i tłuszcz pochodzi z kurczaka, a karma nie zawiera konserwantów, substancji uzależniających i polepszaczy.

Na zakończenie warto wziąć pod uwagę, czy dana karma jest zbilansowana, to znaczy, czy może być podawana zwierzętom przez długi czas, ponieważ ma wszystkie niezbędne składniki do optymalnego funkcjonowania zwierzęcia w danym wieku, danej rasy i w specyficznym trybie aktywności.  
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel